Zelf sparen voor uw pensioen

Door de nieuwe pensioenregeling die hoogstwaarschijnlijk begin 2022 ingaat moet men meer zelf gaan sparen voor het pensioen. Beleggen lijkt de meest ‘safe’ optie om een hoger pensioen op te bouwen. Maar wat moet u wel en niet doen?
 
Begin vroeg en stop op tijd
Beleggen voor uw pensioen doet u vaak voor de lange termijn. Het lijkt daarom logisch om een groot deel van uw pensioen in aandelen te steken. Hierbij moet u goed bedenken dat de tijd tot uw pensioen alsmaar afneemt en het dus steeds risicovoller wordt. Daar moet u rekening mee houden, u wilt namelijk minder afhankelijk zijn tegen de tijd dat u het echt nodig heeft. Er zijn speciale ‘life cycle’ fondsen die u hierbij kunnen helpen.
 
Weet waar u aan begint
Beleggen kent risico’s, dat weten we allemaal. Zorg ervoor dat u de juiste keuzes maakt. Ga met ervaren beleggers praten of vraag een adviseur. Zo bent u bewust van waar u mee bezig bent en loopt u zo min mogelijk risico. Ook kunt u ervoor zorgen het uit te besteden, dit zijn keuzes die u zelf moet overwegen.
 
Een van de belangrijkste valkuilen van beleggen is vaak aan- en verkopen. Als uw beleggingen in waarde dalen, is het verleidelijk om deze te verkopen. Maar doe het niet. Als het goed is heeft u het geld niet per direct nodig, laat het daarom staan en wacht tot de aandelen weer wat aantrekken.
 
Want hoe meer u handelt, hoe hoger de kosten van het beleggen. Leg bij voorkeur een keer in de maand een vast bedrag in. Succes!