Een huis kopen; Maak een bewuste keuze!

In sommige situaties zit er haast achter wanneer u op zoek bent naar een woning. Het is heel begrijpelijk dat u dan snel wil beslissen, maar dit betekent niet dat het niet riskant is. Kopen zonder voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring, kan verkeerd uitpakken.
 
Bij veel woningen zijn er na één dag al veel bezichtigingen ingepland, dus ja u moet snel zijn. Maar dat betekent niet dat u te snel een goedkeuring moet geven, ook al ziet het huis er op het eerste oog spic en span uit. In veel gevallen heeft u gelijk en is er niets aan de hand, maar het kan ook tegenvallen. Ben er dus bewust van dat u een risico neemt bij het nemen van zo’n snelle beslissing.
 
Een bouwkundige keuring is altijd verstandig
Wilt u een extra aantrekkelijke koper zijn voor de eigenaar van het huis of de makelaar? Doe dit dan niet door af te zien van de bouwkundige keuring. Vooral bij wat oudere huizen kunnen bij deze keuring opvallende zaken naar voren komen. Maakt u het al officieel voordat deze keuring is uitgevoerd dan loopt u het risico dat u een huis koopt vol onaangename verassingen. U kunt dan niet meer onder uw koop uit en of onderhandelen over de prijs.
 
Wacht altijd op goedkeuring van de bank
“Dat wordt wel geregeld, wij tekenen alvast.” Iets wat de afgelopen tijd steeds vaker voorkomt. Begrijpelijk, maar niet erg slim. Zo kan er onverwachts altijd iets veranderen aan uw situatie: een ontslag of eventuele lichamelijke klachten. Door een bod te doen onder voorbehoud van financiering kan de koop kosteloos opgezegd worden bij financiële tegenslag. Doet u dit niet? Dan zitten hier vaak hoge kosten aan verbonden.
 
Bedenktijd
Hoewel wij hopen van niet, kan er in korte tijd veel gebeuren. Los van voorbehoud van financiering en bouwkundige keuring heeft u als koper van het huis altijd drie dagen bedenktijd (wettelijk) die gaan lopen na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract. In deze tijd is geen bouwkundige keuring mogelijk, maar een impulsaankoop wordt zo voorkomen.